dilluns, 19 de març del 2012

Anàlisi d'un programa educatiu



    1)    Nombre
Què ens podem posar?
2)    Autores /Editorial
Les autores d’aquesta aplicació són l’Aina Cabot i Carme Roig. Tot i així, l’aplicació està extreta del web www.edu365.cat que pertany al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
3)    Objetivos que persigue
Potenciar l’atenció i la memòria.
Adquirir vocabulari relacionat amb la roba.
4)    Contenidos que trata (si los hubiera)
Vocabulari relacionat amb la roba i les estacions de l’any.
5)    Destinatarios (reales y potenciales)
Aquesta aplicació està destinada a infants de segon cicle d’infantil.
6)    Tipo de aplicación y/o programa  (tutorial, de ejercitación, simulación, sistema experto, programa herramienta,etc.) distingir quin tipus de programa és, què és el que predomina
El tipus d’aplicació escollida és tutorial i d’exercitació ja que el seu ús és accessible a tots els infants a qui va destinat; la resposta és immediata, és a dir, l’infant sap si ha respòs correctament en el mateix moment; no necessita l’ajuda del docent per a realitzar l’activitat; és un tipus d’aplicació que té en compte el ritme evolutiu de cada infant.
7)    Uso educativos posibles (transmición y/o contrucción de conocimientos, evaluación de los aprendizajes, tratamiento de datos, motivación, etc.)
L’ús educatiu d’aquesta aplicació serveix per a reforçar els continguts treballats a l’aula sobre les estacions de l’any i el tipus de roba que utilitzem en les diferents èpoques de l’any. A més a més, treballar a través de les noves tecnologies els continguts explicats a classe és una manera de motivar els infants per a l’adquisició de nous coneixements. Cal esmentar que aquesta activitat també s’utilitza per a treballar l’esquema corporal, identificant la part del cos en què es posa cada peça de roba.
8)    Breve descripción de las actividades que propone
L’activitat escollida potencia l’atenció i la memòria i la lectoescriptura a partir dels diferents tipus de roba que s’utilitzen per a cada estació de l’any. L’infant haurà de memoritzar la peces de roba que veu i desprès haurà de llegir i  assenyalar les peces que es posarà en cada època de l’any.
9)    Interacción cognitiva o tareas de aprendizaje predominantes – Tipo de aprendizaje que promueve.  tipus d’aprenentatge que promou el programa per les activitats que proposa. Primer caldrà explicar alguna activitat que proposa
Com ja s’ha esmentat anteriorment, l’aplicació escollida serveix per a treballar l’atenció i la memòria a partir de les peces de roba. A més a més, també permet treballar l’esquema corporal, un aspecte fonamental en l’aprenentatge dels infants.
10) A qué tipo de enseñanza se acerca (transmisiva, por descubrimiento, indagación-investigación...)
El tipus d’ensenyament que predomina és transmissiva,  ja que presenta un tipus d’informació que l’infant haurà de recordar posteriorment. A més a més, també predomina l’assaig – error, ja que l’infant ha d’anar provant si les opcions que clica són les correctes o no.
11) Valores que potencia o desarrolla
Aquest programa potencia l’autonomia de l’infant ja que és un programa que permet a l’infant realitzar-lo de manera autònoma. A més a més, com ja s’ha esmentata anteriorment, potencia l’atenció i la memòria i l’adquisició de nou vocabulari.
12) Facilidad de uso y versatilidad (capacidad de ajuste o modificación)
L’ús del programa és molt accessible pels infants d’Educació Infantil, ja que les consignes a seguir són molt senzilles i, a més a més, permet modificar les respostes en cas d’error.
13) ¿Puede ser considerado multimedia? En caso afirmativo qué aportan las imágenes y/o vídeos al aprendizaje? ¿Por qué? 
El programa seleccionat es un multimèdia ja que és un tutorial o un programa d’exercitació. Les imatges que apareixen en el programa ajuden a l’infant a estructurar el seu pensament i l’ajuden a trobar la resposta dels exercicis, ja que l’aprenentatge visual o auditiu és més dinàmic que l’aprenentatge escrit i és molt més eficaç.
14) Qué  otras estrategias  cognitivas y de aprendizaje fomenta (por ejemplo, reflexión metacognitiva, memorización, control psicomotriz, de la atención, organización y estructuración de la información, sintetizar información, planificar la conducta, etc.)
Com ja s’ha esmentat anteriorment, el programa potencia i fomenta l’atenció i la memòria, el control de la psicomotricitat fina juntament amb la coordinació oculo-manual, l’adquisició de nou vocabulari i es poden posar en pràctica altres aspectes d’altres àrees del currículum.
15) Señale cualquier otra característica que desde su punto de vista merezca ser mencionada.
Abans d’iniciar la tasca, el programa permet escollir quin tipus d’activitat desenvolupar: relacionar, escriure o observar. Així doncs, em un sol programa es treballen diferents tipus d’aprenentatges.
16) Ventajas que comporta respecto de otros medios
Com ja s’ha esmentat anteriorment, el medi audiovisual és més dinàmic que el medi escrit i això provoca una motivació extra pels infants.
17) Posibles problemas que presenta su utilización
Cal fer un treball previ sense ordinadors, ja que si es va directament a l’ordinador pot ser que l’infant no sàpiga que fer ni com.
Per tal de poder avançar en aquest programa, cal que el docent expliqui els infants que cada cop que acaben un exercici han de ciclar una fletxa per a passar el següent. Si això no s’explica és possible que els infants es quedin atrapats i no puguin avançar. Seria recomanable utilitzar programes on l’avançament a altres activitats sigui automàtic un cop l’infant  hagi finalitzat l’exercici.
18) ¿Por qué lo recomendaría o por qué no lo recomendaría?
¿Qué visión de la educación crees que potencia? ¿Por qué?
Recomanaria aquest programa ja que és una manera fàcil, dinàmica i motivadora de treballar les peces de roba amb els infants, a més a més de l’atenció i la memòria.
Actualment ens trobem en un tipus d’alumnat que rep estímuls tecnològics i digitals constantment. És per aquest motiu que cal que l’educació s’adapti a aquests nous temps i pugui combinar l’educació tradicional del paper i el llapis amb l’actual de l’ordinador i el ratolí.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada